BOBILTURER 2015.

HELGELANDSKYSTEN OG VESTERÅLEN!

I midten av september var værmeldingen relativt gode og vi la ut på tur igjen. Nå langs Helgelandskysten og Vesterålen.

Det ble en tur i flott høstvær, med havblikk og sydenstrender, som på Åmnes skjærgårdscamp i Meløy, og på stranda ved Hovden i Bø hvor vi hadde hele 20 grader!

Dette er hovdruten og turen kan du "være med på" om du ser på bildeserien på ca. 1 time. Len deg tilbake og nyt flott norsk natur. Mange bilder er tatt i fart etter metoden "pek og skyt", du vil også oppleve reflekser fra vinduene, men det bildet viser er viktigere en en høy kvalitet.

Har du kommentar eller spørsmål send meg en E-post. Dette er ett forsøk på en enklere presentasjon, som tar kortere tid å lage. (Det tar mye tid for å fullføre at turen under, med bilder og kommentar.)

FINNMARKTUR!

Dette er "hovedruta", med de begrensninger GOOGLE Maps setter. Den tillater maks. 10 referansepunkter, og visste heller ikke at det går ferge mellom Lødingen og Bognes, hvor vi var med.

Om noen har tanker om en tur til Finnmark, så kommer deletappene nå. Bilder og kommentar kommer etter hvert.

KJØREDAG 1.

TIL HATTFJELLDAL.

Som vanlig ble det litt sen start på kjøreturen, første dagen. Denne gang valgte vi E6 oppover til Trofors hvor vi svingte av i retning Hattfjelldal og Sverige. En kan vel si att Hattfjelldal bærer navnet med rette. Viste du forresten at Hattfjelldal har flyplass med betongstripe?

 

På en fin rasteplass, langs en vei med lite trafikk,  ved ett islagt Krutvatn ble vår føste overnatting. 5. juni islagt vat'n og ca 1 meter snø, å enda hadde vi ikke passert Polarsirkelen, var tidspunktet for Finnmarktur fullstendig feil?
Den tanken ble forsterket da vi om morgenen våknet til nylagt is på det som om kvelden var åpent vann.

KJØREDAG 2.

TIL ARVIDSJAUR.

På dag to var målet Arvidsjaur, og vi passerte heimplassen til flere kjente svenske skikjendiser, som Anjs Pärson og Ingemar Stenmark, Tärnaby, er mest kjent som vintersportsted, men har også aktiviteter på sommeren. På vei mot Sorsele registrerte vi enkelt svenske flagg, og konkluderte med at det sikker var bryllup som ble markert.
Svaret på hvorfor fikk vi da vi skulle innom Systembolaget, i Sorsele. Stengt på grunn av feiring av nasjonaldag!! Ikke noe 17. mai lik feiring i Sverige nei.
Denne dagen tok vi kvelden på Gielas Camping i Arvidsjaur. Her hadde vi planer om å møte turkammerater, som var på vei fra Nittedal.

KJØREDAG 3.

3. DAG PÅ VEIEN.

Svenskene skal ha ros for rette og fine veier, med nesten ingen trafikk. Våre kommende turkamerater, som hadde overnattet i Solefteå, var halsende etter og dagens felles mål var bestemt til Gällivare.

Drygt 5 min nord for Arvisjaur krysser E45 en flomstor Piteälve. En flott rasteplass innbød til kafferast. det viste seg at her var det fine muligheter for "villcamping" på begge sider av elven, og etter å ha lest på Info-tavlen viste det seg at området, i villmarken, hadde mange interessante plasser. Men ikke denne gang, for oss.

SVENSK POLARSIRKEL.

Svensken har også Polarcirkel! Her var det nyttig info som ledet til den konklusjon att de ma ha vært en svært gammel mann som hadde gitt sine observasjoner! Her ble vi gjenforent med turistene fra Nittedal.

Vi befant oss i ett område med mange kraftverk, denne kunsten kom brått på, men ett raskt bilde gjennom frontruta ble det. Dagen endte, som planlagt, på Gällivare camping.

KJØREDAG 4.

Det går raskt unna på svenske veier, men en og annen idyll dukker opp med svært lange mellomrom.

Hesten i Karesuando var, som i 2011, klar for slåttonn. Det var ennå tidlig ettermiddag og vi kjørte inni Finnland.

Raskt gjikk det jennom Finland, og vi befant oss på Finnmarksvidas rette og fine veier. Dagen endte på Kautikeino Camping.

KJØREDAG 5.

VI ER I FINNMARK!

Først på dagens program sto besøk på samemuseemet i Karasjok, som har en oversiktlig og informativ utstilling. Ellers har Karasjok en mer kommersiel utstilling, Sapmi park, som vi ikke besøkte denne gang. Må jo ha noe til senere!
For den som nesten er avhengig av å se vann var ikke Karasjok camping direkte atraktiv så vi fortsatte turen:

 E6 langs Tanaelven, som etter våre erfaringer har ett fall på 130 m på 130 km. Det ble bråstopp for å kaste søppel da denne søppelkassen kom til syne. Etter en kort avstikker inn til Utsjoki, på Finsk side, for å sjekke om det var campingplass, uten resultat, endte dagen som villcampere, i nærheten av Sirma.
(For den som skal til Kirkenes kan ruten via Finland og inn ved Neiden være ett alternativ.)

KJØREDAG 6.

For oss var dagen mål Hamningberg, hvor vi fulgte turistvegen fra Varangerbotn. Våre turkamerater valgte å ta med Kirkenes og Grense Jakobselv.

Etter å ha passert Vardø endrer både veistandard og natur seg, veien smalner inn til 3 meter, og naturen reiser seg på høykant. Her var det suer som rådde området og når det var tid for mat ble det bare å vente.

Hamningberg, som er endepunkt for turistveien, er ett fraflyttet fiskevær. Her er det ingen Campingplass men gode og fine muligheter for villcamping, med Barentshavet som nærmeste nabo.
(I ett lite skur i veikrysset var det mulighet for tømming av toalett og fylling av vann.)
I 2010 var vi på  besøk og fikk da servert nystekte Vaffler og kaffe av noen "ferierende" jenter. Det ble også jobbet med ett overnatting/serveringsted, som ikke var åpent.

Med turkamerater i Kirkenesområdet ble det go tid for en tur i fjæra. En kan vel si at om dette var prentert på ett såkalt kunstgalleri hadde det kommet under betegnelsen kunst, mens det her er forsøppling.
Men er det egentlig det, er det ikke en bekreftelse på kampen for å livnære seg og naturens styrke? Hva hadde denne værharde stranden vært uten disse tingene.

KJØREDAG 7.

I Finnmark må en som oftest kjøre samme vei fram og tilbake, men på tilbaketuren får du sett ting du ikke oppdaget, så returen gir en ny opplevelse.

På returen hadde bølgene fått slør, kunsten som hadde vært skjult bak en sving dukket opp, og landet på høgkant ble oppdaget.
Båtsfjord, Syltefjord, Kongsfjord og Berlevåg hadde vi besøkt i 2010, mens Mehamn manglet på reisekartet, så kursen ble satt dit.

Vi passerte Vardø, Vadsø, Tanabru, ut langs Tanafjorden til Rustfjelbma, og passerte Tana kirke, møtte anleggsarbeidere i gang med, på særnorsk vis, bygge ny vei på og ved siden av eksiaterende vei, men fint blir det når veien blir ferdig.

Ved Ifjord camping fyllte vi Finnmarks billigste diesel, Bunkers Oil var ca. 2 kr. under andre stasjoner. Brøytebildjåførenes store skrekk, fjellovergangen Bekkarfjord - Hopseidet, passerte vi uten problem, og befant oss i Mehamn. Her slo vi "leir" på Adventure Camping, som ikke bare er en Bobilcamping, men ett opplevelsesenter, sommer som vinter!

KJØREDAG 8.

FØRSTE MÅL FOR DAGEN: SLETTNES FYR.

Verdens nordligst fyr, Slettnes fyr ligger i Gamvik kommune. Etter det en pensjoner lokal fisker fortalte oss var Gamvik blitt berget av en Islandsk fiskebåtreder. Han hadde Gamvik som hjemmehavn for sine havgående fartøyer, og fangsten bel behandlet i Gamvik før den ble transportert på trailere ut i Europa. Fiskerens gamle båt  var overtatt av Gamvik museum, som ikke hadde åpnet for sesongen da vi var der 13. juni, så den fikk vi ikke sett.

Slettnes fyr hadde sin første åpningsdag for sesongen, så her ble det nystekte vaffler og kaffe, før det ble omvisning i fyret.

Vår guide var av Fyrvokterfamilie, fra Tønsberg, og hadde fått sitt store ønske, å bo en sommer på ett fyr oppfyltt. Hun kunne historien om fyret og vi fikk vite om både forlis, Tyskernes ødeleggende framferd, og om området rundt hvor vi har Kinnarodden, Norges nordligste fastlandspunkt, (ikke synlig) og Amundsenprofilen, som du ser på bildet, en historisk vandringstur over ett sletteland, som også var godt egnet for Villcamping. Du kan lese om Slettnes fyr her.

Når du kjører veien tilbake oppdages den ene ydyllen etter den andre, som vi ikke "oppdaget" på uttur. Først Sandfjord mellom Gamvik og Mehamn, så litt lenger inn, grønne Bekkarfjord. Du har vel også hørt "Bekkarfjord - Hopseidet, stengt på grunn av uvær", om ikke se på dette!
Litt av en kontrast, fra Krutvatn, ca. 800 km lenger sør, for noen dager siden!

RODDENES NATURRESEVAT.

Nærmest av en tilfeldighet svingte vi av på rasteplasssen hvor vi fant disse opplysende skiltene. Grusformasjoner som de på bildet til høyre hadde vi sett mange av, og særlig på turistveien til Hamningberg. Det var litt sent på dagen, så den Geologiske naturstien ble det ikke noe av, menn???

STABBURSDALEN FERIESENTER!

Vi passerte Lakselv, og fortsatte til Stabbursdalen feriesenter, som har fra Snøskuterkjøring, fiske og jakt til sauna og Jacuzzi, å tilby sine gjester, til og med eget kapell, "Nordlyskapellet for fred", som ble åpnet i 2014. 

KJØREDAG 9.

En ny fin dag, og etter en solid frokost og "yttretjeneste" med tømming av diverse tanker, ble det ut på tur. Dagens mål var Nordkapp. Men etter noen km. dukket dette skiltet opp:

Det ble passert i godt driv, mens de små grå roterte, og ett dunkelt bilde ble stadig klarere, ett eller annet sted hadde dette stedet blitt omtalt, og festet seg som "Dette må du se!":

Snu! Dette må vi få sett nærmerer på! Parkeringsplassen, hvor dette skiltet står, er 5 km. fra hovedveien.

Det var bare å ta føttene fatt for å komme fram til severdighetene. Først en flott "sydenstrand", men å bade?? Nei, ikke aktuelt!!

Naturen er ingen dårlig skulptør, og følelsen av å besøke en katedral er en passende beskrivelse! Trollholmsund, verdt å ta med seg!

MOT NORDKAPP!

Det er bare å gi Veipolitikkerne i Finnmark skryt for fine veier, vi forlot E6'n i Olderfjord og passerte krysset til Havøysund, hvor vi fikk opplyst avstand til både Honningsvåg og Nordkapp. Litt kunst fra naturens side her også.

Nordkapptunnelen var nedbetalt og vi fikk kjøre den gratis. Ca. 4 timer etter at vi forlot Lakselv befant vi oss på Bobiltreff ved REMA i Honningsvåg, hvor vi, ikke helt tilfeldig, traff en kjent Bobilselger fra Frosta, bobilturister fra Sunnan og vårt reisefølge, som syntes vi hadde brukt lang tid. Når vi fortalte at vi hadde besøkt Trollhomsund, kom det en liten korreks: Må da sei frå om sånnt! Ja. mænn -----!

VI ANKOMMER NORDKAPP!

Veien de siste milene innover til Nordkapp er nesten ett kunstverk der den smyger seg fram i terrenget. Vi her hørt at det å besøke Nordkapp platået nesten skulle ruinere en. Sikkert det han trodde han som parkerte forran skiltet som varslet betalingsbom. Vel Kr. 510,- for to personer og mulighet til å stå parkert i 24 timer er ikke avskrekkend.
Det syntes nok ikke de ca. 150 bobilene som allerede var parkert, og ventet på MIDNATTSOLEN!

Klokken er så vidt passert 17:00, den 10 dagen, 14 juni 2015, når vi kan få tatt selfi ved Globusen.

NORDKAPPSENTRET.

Slaget om Scharnhorst hadde er grundig omtalt inne på sentret, som er i flere etasjer og en lang tunnel.

Mange mektige personer har besøkt Nordkapp, og alle kom ikke like enkelt som bobilturistene.

Ute på plattået stor dette kunsverket skap av 7 barn fra alle verdens kanter. Mer finner du her.

KIRKEPORTEN CAMPING!

Kirkeporten camping i Skarsvåg. Liten og enkel, men kan så absolutt anbefales. Passe gåavstand til centrum.

Rute kjøredag 9.

MIDNATTSOL.

Den ønsket vi å få med ossog tter anbefaling, fra campingverten, tok vi turen opp på fjellet for å se om den ville vise seg fram.

Å det gjorde den: Midnattsol over Nordkapp, sett fra Skarsvågfjellet, ett av turens mange høydepunkter.

Etter å ha sett på Midnattsolen la vi turen om narturens eget underverk Kirkeporten. Bak ser vi Nordkap  med det kjente "hornet". De var nok en flink "håndtverker" som stablet opp denne formasjonen, likeså "konditoren" som har formet berget.

En dag fri fra veien og vi tok føttene fatt inn til Skarsvåg sentrum. Skarsvåg er verdens nordligste fiskevær med bare ca. 60 fastboende.

Vi fant ett par suvenirbutikker, mulighet for en matbit, og lokale fiskere i full gang med å sortere Kongekrabbe, som ble levert til det lokale Kongekrabbemottak. Hit men ikke lenger.

Det var blitt 16. juni og den 10. kjøredagen, og Havøysund var i dag hovedmålet.

Men først måtte vi en tur innom Honningsvåg for å se byen og studere litt lokal kunst.

På ve tilbake mot Olderfjord og veien mot Havøysund passerte vi ikke Tana sølv, men stoppet og for å finne ut hva som skjulte seg her. En gammel båt og mye tørrfisk blant kunsthåndtverk i sølv. Navnet passet ikke helt da vi befant oss langs Porsangerfjorden.

I Havøysund ble vi møtt av en flaggpyntet by, vi fulgte anvisningskilter til en severdighet, Arcetc View, og kom til en vindpark. Her tok vi en kafferast. Men vi satt der i fred og ro kom plutselig en Politibil, ned fra fjellet i en J--la fart. Den var fulgt av en svar A2, og vi forsto hvorfor Havøysund var flaggpyntet: Kongebesøk!
En heldig kafferast, uten den hadde vi vel kommet i konflikt med Kongefølget, som ikke var lite, det bestovel av både lensmmann og prest.

Vi rakk å få med oss litt Kongelig underholdning og Harald's takketale, før Harald og Sonja forlot plassen, uten å vinke til oss i Carthago'n. De var vel på veit til lystbåt'n sin, mens vi satte kursen mot Olderfjord, og videre langs E6 mot Alta. Turfølget hadde prioritert Hammerfest og vi regnet med å møtes før kvelden.

Veien til Havøysund er en av Norges nasjonale turistveier, men spørsmålet er om fotografen har blitt forvent. Ingen spesielle bilder fra denne veien. Det gikk fort unna med milene da vi kom inn på E6'n, passerte Skaidi, hvor vein fra Hammerfest tar av, videre over sennalandet Sennalandet til Solvang leirsted og Camping utenfor Alta, hvor turfølget alt var innstalert.

Rute kjøredag 10.

KJØREDAG 11.

Første stopp ALTA.

Når du kommer inn i Alta fra nord første gang, vi trodde her ligger sentrum, hotellet lenger opp er ikke noe å se på, så vi kjørte til Alta bergkunstmuseum, og var ferdig med Alta. Altaskifer var en kjent takstein lenge før jeg viste noe om Alta, her representert av mannen ved steinklipper'n. Som du ser har Kebaben komme til Alta å. Her er mer om Alta.

NORDLYSKATEDRALEN.

Dette byggverket var nytt og fullstendig ukjent. Imponerende både ut og invendig. Les mer her. Her fikk vi føde i form av kaffe og vaffel, før vi fortsatte til Kåfjord.

Ny tunnel og ny flått bru gjorde at vi slapp å kjør rundt fjellet ofg fjorden. Ett kort stykke etter brua tok vi til venstre og kom til:

Tirpitz museum.

Tirpitz museum beskriver ikke bare Tirpitz's besøk i Norge, men også følger på godt og ondt den førte med seg.

Mange store og små modeller, etterlatte gjensander av mange typer og i mange rom, en beskrivende og opplysende film, gjør dette til en "må ha med meg" opplevese.
Modellen til venstre er under bygging av en kar fra Vestfold. Den store Tirpitz modellen var ferdig.

Langs Altafjorden.

Finmarkingene har flinke veipolitikere!! Mye veibygging har skjedd siden vi var på besøk i 2011. Nye bruer, tunneler og veier er ferdige, men Finmarkinge fortsetter å bygge, her langs Altafjorden. Innerst i Langfjorden ligger Altafjord camping, som vi denne gang passerte uten å stoppe der, vi ville ha noen mil til, og kjørte inn i:

TROMS FYLKE.

Vi passerer Alteide og komme ned til Lille Altafjor og får se de snødekte Kvænangstindene, og blomstrende "Leirkaill". Vi har sett oss ut en campingplass som ligger innerst i Kvænangsbotn, en omvei i forhold til E6 på bru rett over fjorden.

Vi forlater E6 og fortsetter innover ca. 16 km og kommer til Bjørknes camping, en liten og veldrevet campingplass som ligger ved Kvænangselva. Ett eldorado for den som ønsker lange gåturer i fjellet, og en avslappende plass for oss som tar livet litt roligere. Mulighet for laksfiske for den som ønsker det.
Her var det så rent at skoene ble satt igjen på trappa til sanitæranlegget.

Rute kjøredag 11.

 

KJØREDAG 12.

Vi fortsetter ferden videre langs Kvænangsbotn å ser E6 brua, vi ikke kjørte over, med Øksfjordjøkulen ett eller annet sted i bakgrunnen. En kort stopp ble det på Gildetun også i år, og minnene fra Alpehornspillende Sveitere i 2011 kom.

Ingen plan er også en plan, å da ble det en avstikker til Skjervøy, 13 varmegrader! At dette er Norges minste Pol var ikke damen bak disken enig i, de fantes mindre var hennes mening. Men det var stort nok til å dekke Bobilturistenes behov.

Vi fikk oss en fin ruusletur i sentrum. På tilbakeveien opplevde vi turens enste trafikkuhell. Sjåføren i varebilen slapp unne med bare små skader og skrekken, etter at lastebilen mistet krankloa, den havnet i tilhengeren til varebilen.

OVER LYNGEN.

Hellern ikke dette var planlakt, men når ferja, Olderdalen -  Lyngseidet går om noen minutter, og veien til Tromsø blir kortere. Ja da kjører en ombord, Og nyter både kaffe og flotte bilder, som dette nordlysbildet, som frister til en vintertur.

Vel over Lyngen ankommer vi Lyngseidet, og begynner å se etter campingmuligheter for natten. Denne finner vi nært ferjeleiet i Svensby, Svensby tursenter. Her finner vi både Boblebad og Bar. 4 personer er for få til å varme opp for, var svaret på forespørselen om boblebad, men besøk i baren det ble det.

Reiserute kjøredag 12.

KJØREDAG 13.

Med Svensby ferjekai bare ett steinkast unna, ble det ingen unødig venting på ferja over fjorden på tur mot Tromsø. Den lokale campingplassen, på fastlandet ble besøkt, men ikke funnet særlig gunstig, med tanke på kveldsbesøk i Tromsø. Vi bega oss derfor over brua med en Bobilparkering, i nærheten av Polariasentret, som mål.

Polariasentret ser ut som en bokrekke som har mistet fotfestet, men invendig er det fullt av opplevelse.

Vi fikk se en film om Norlysets tilblivelse, dresserte seler og mange akvarier med mange forsjellige skapninger fra havet.

En rusletur i sentrum, hvor vi kunne se statue av polfarer Helmer Hanssen og hans Ishavskute. På Skarven var det smekkfullt så det ble ingen frofriskning der.

I stedet for å stå tett i tett, på Tromsøs bobilparkering, satte vi kursen ut over Kvaløya og over brua til Sommarøy, i bakgrunnen ser vi fjellene på Senja, for å se etter mulighet for parkering for natten.

Vi kom til veis ende, uten tegn til campingplass, her var det flere som villcampet, så vi snudde og satte kursen tilbake.

En fin plass fant vi straks etter brua, og fikk en av turens fineste kvelder med midnattssol fra nesten skyfri himmel.

Kjørerute dag 13.

Kjøredag 14.

20. juni er datoen, og etter en god frokost legges planen for dagen, Senja rundt har vi fått anbefalt, og avreise tilpasses fergeavgang fra Brendsholmen til Botnhamn på Senja.

Vi var ute i god tid og det var mange før oss, men det til slutt oppfyllt bak oss. Ferjemannskapet "stablet" godt, ja, så godt at vi ble innesteng, om måtte tilbringe ferjeturen i bilen, men det ble kostnasfri overfart, billettøren kom heller ikke til for å ta betaling!

Vel over fjorden startet første etappe på Senja rundt og første mål for dagen Husøy. Her ett bilde av Øyfjorden og Fjorgård.

Med storhavet rett utenfor er den naturlige næringsveien, på Husøy, fiske og fiskeforedling.
Den rundturen som var planlagt ble det ikke noe av. På grunn av veiarbeid, på veien mot rundt Yttersia ble det bare å utsette rundturen, og legge kursen mot Gibostad og Finnsnes. Vi fant ikke "vår campingplass" før vi kom fram til Lavangen og Fjellkysten hotell og camping,

Godt å sjå deg!

Vi ønsker alle hjertelig velkommen til Fjellkysten. Her kan du senke skuldrene og la roen synke inn. Innhyllet i naturen og de vakre omgivelsene. Eller som Halvdan Sivertsen har sagt det ” Her mase ingen om suksess. Her kan du være den du e. Her finnes trøst her finnes tru. Vi lev i samme drøm som du.”

Dette er "klippet" fra Velkomstsiden på Internett, og er fullt dekkende for stemmningen, vi må nesten si som vanlig. På vårt tredje besøk, ble det en også lang og trivelig prat med vertskapet.

Reiserute kjøredag 14.

KJØREDAG 15.

Fra Fjellkysten er det kort vei til E6'n, men hadde nå fått tanker om Lofoten, og da ble det ikke den korteste veien, men langs Kystkulturveien, men ikke inn til Gratangsbotn og Nordnorsk båtmuseum, som vi kan anbefale.

Litt "kunst" langs veien og en stopp ved Morgansskip, som har en litt spesiell forhistorie, som sjørøverskute og svensk kunstverk, før det kom til Gratangen. Har også vært med i Linda Eides "Norsk Atrakksjon".

Reiserute kjøredag 15.

KJØREDAG 16.

KJØREDAG 17.

GOOGLE Maps hadde ingen ferje mellom Lødingen og Bognes, derfor blir det 2 kart for denne dagen.

KJØREDAG 18.

KJØREDAG 19.

KJØREDAG 20.

 

VÅRTUR!

Først på CaBo AS, sitt årlige kundetreff.

Vårturen startet med med Bobilspesialisten CaBo As, sitt årlige kundetreff, hvor ca 160 kunder fikk servert alt hva mage og hode tåler, og ikke minst lattermuslene da Møkkerbakken kom på besøk.

Kjøredag 2.



På mandag startet påsketuren og første overnatting ble på Røros vandrerhjem til Kr. 200 for natta. Her kan en få mye mer enn bobilovernatting, men også hjelp til bedre helse og velvære. Mye fin info på hjemmesiden.

Kjøredag 3.

Finværet fulgte oss på vår 3. dag på veien, som gikk gjennom Tufsingdalen. På rastrplassen ved Svalåsen ble kaffen drukke ute, før vi fortsatte til IDRE og Näsets Camping, hvor solen skinte, om kvelden, menn ikke om morgenen.

Kjøredag 4.

Fra Idre fortsatte vi langs Østerdalsälven, hvor det finne fler Naturrasteplasser og til Mora Parken, hvor det var meningen å tilbringe en tre fire dager, men her var det på grunn av sportsarrangement ledig bare for 2 netter.

Kjøredag 5.

Våre Rapidovenner, fra Nittedal, hadde i løpet av kvelden også ankommet Mora, og vi ble enige om å forflytte oss til Siljanbadet i Rättvik. Men her var det enda fullere på grunn av Rättvikdager. Vi skulle gjerne besøkt Dalahalla, det nedlagte kalksteinbruddet, men det ble heller ikke denne gangen. Vi dro videre til Leksand Camping.

Hit kom vi kvelden før 1. mai, som  var den ofisielle åpningsdage. Men hyggelig vertskap slapp oss inn og vi fikk de beste plassene med utsikt til Siljan.

Leksand sommerland er nærmeste nabo, mangler det ikke på aktivitetstilbud. Barnevennlig vannsklie og en fantasifull Minigolfbane hører til, og er du heldig dukker kanskje Leksandtrollet opp.
Leksand sentrum ligger ca. 2 km unna og har kan du blant annet få en båttur på Siljan, med M/S Gustaf Vasa.

Kjøredag 6.

Ikke alle i reisefølget hadde fri fra arbeid, så våre veger skiltes i Leksand og Nittedølene dro hjem, mens vi ville se litt på en alternativ rute til Trøndelag. Valget ble en fin "indre vei" via Furudal, Edsbyn, Bollnäs og til Ljusdals Camping.

På veien passerte vi Furudal, hvor Norsk Veteranmuseum ligger, men for tidlig på året for ett besøk. Verd å merke seg at her er det mulighet for rimelig overnatting på Vandrerhjemmet, eller på Ore Fritidsby.

Dagens veivalg viste seg å være både vekslende med mange fine "lyspunkt" i Furuskogen. På det føste bildet ser vi så vidt Ore Fritidsby. Men for oss endte dagen på en lite vellstelt campingplass Ljusdals Camping. Her ble vi "tatt i mot" av dyreskupturer og ett hyggelig vertskap, som fortalte om opplevelser i området.

 

Plassen ligger ved sjøen Växnan, nært Ljusdal sentrum, Järvzoo dyrepark og sist men ikke minst Tevsjø Destilleri, hvor ett gammelt håndverk er satt i gang. Dette området ser ut til å ha mye å by på, bare ca 40 mil fra Innherred.
Hit kommer vi gjerne tibake!!

Kjøredag 7.

Mye Furuskog ble det på denne dagen, men også noen fine partier og campingplasser som er åpne om sommeren. Østersund ble passert og Ställplass Trångsviken ble "kassert" til fordel for:

Ristafallet Camping, hvor vi som eneste gjester hadde hele passen for oss selv.

KJØREDAG 8.

Siste dag gjikk på kjente veier, over Skalstufjellet og nedover Innndalen. 130 mil tibakelagt, og det som vi gjorde mest intryykk var området Leksand og Ljusdal, her står opplevelsene i kø, når sommeren kommer!

PÅSKETUR!

Tur'n starta utan ainna mål einn at vi skoill møt i par bobilturista, frå Nittedal'n, ein eiller ainna plass me GOVER, sørom Nittedal.
Følgele mått vi ha både Svænskekysten å Sørlandet i bakhaue, å ætti som vi heilst lægg "ferituran" på ainna væga einn hovedvæga, jekk ruta føst da'n åver tydal'n å te Røros, som legg gunsti te ferr bægg altærnativa. Ætti å ha studert vermeilling fainn vi ut at de itj vart svænsktur, i føste omgang, å la tur'n væståver.

Sjøl om aill nødveindi fasiliteta, ferr Villcamping, e på plass, så fåretrække vi å benøtt ås tå Campingplassa, å dæmmes tebu om strøm å sanitære rom, så hen får du en grop åversekt åver ruta, som te slut vart 230 mil lang. 

Teng du må sjå å besøk på Røros finn du hen.

 Røros Vandrerhiem, kansji deinn plass'n med dåleast  fasiliteta, mænn i behagele gåavstainn te Røros, hi vi åvernatte mang gång, mænn no bemærka vi at pris'n Kr. 300.- va ferr høg. Ætti litte argumeintasjon om att de mått vårrå ber me fleir bila te 200 kr, einn at bobolturist'n itj kom på besøk, vart pris'n Kr. 200, å om du hælse frå 'n Jan å sei du ska betal bærre 200 kr. så skoill de år'n sæ.


Eitt fast mål, korr vi bærre må åvernatt, e Toftemo turiststasjon, utrule heimkosle å trivele værtskap. Derætti ha vi heiller dåle me plana. Ein eiller ainna plass'n skoill vi træffpå slækt frå Nittedal'n, å både Sørlainne å sørsværri ha vørti næmt som mule turmål. Ætti ein længer "SKYPEkonferanse" vart de Sørlainne.

De føst bilde e frå Folldal'n, på greinsa mot Dovre, så Gjendesheim å sist bilde snøskavla på nyåpna Valdresflye, som ætti vi passert stort sjett hi verri stængt, på groinn tå uver.

Ætti Valdresflye vart det åvernatting på Leira Camping, næste dag sto GOL, ÅL å Geilo på ruta finn da'n sluta på ein liten å ænkel Camping Uvdal Resort. Da'n ætti va det besøk, me åvernatting hos slækt i nerheita tå Kongsberg.
Vi ha no kommi fram te sjærtossda'n, møtt Nittedøla'n i Larvik, å ha planer om å avslutt da'n tile i område Stavern, Brunlanes, Nevlunghamn. Mænn deinn gång ei, idyll'n frå 70tale va foillsteindi bort, Campingplassa'n ikke åpen ferr tilfeildi Bobilturista, så ætti "saitsjåing" i hamna vi på Lovisenberg Familiecamping, litte utom alfarvei, i nerheita tå Kragerø.  Næste dag va de "saitsjåing" i Kragerø å Risør finn vi einn opp på Sørlandet Feriesenter.  Bægge plassa'n anbefales ferr barnefamilien, mænn sekkert foilt i fællesferi'n. Æksæmplarisk terættelakt ferr Bobilturista, me fine plassa roint om på område.

Bildet til venstre er fra Lovisenberg Familiecampingn med badeanlegget og vannsklie tilpasset naturen. Neste bilde er vi på Sørlandet Camping, på en naturplass til 2 biler, nært sanitær-rom og med fjordutsikt.

No la vi kurs'n innåver i Telemark, passert Lunde som e kjeint ferr Telemarkskanal'n, å eint opp på Seljord Camping, å ein fin plass korr Bobilturist'n føle sæ vælkommen. Frå Seljord jekk ruta om Bolkesjø, Kongsberg, Hadeland me Kistefoss Industrimusem å skulpturpark, Hadeland Glassverk finn vi kom te PONDUS familecamping i Nittedal'n.
Tur'ns siste overnatting va på Trysilelva Camping, førri siste etappe via Røros å Tydal, på ca. 43 mil, heim.
De henne tok æ me i tilffeille nå tænke sæ på tur, å kainn jørrå sæ litte orientert på fårhåinn.